10 anys de FMA… Felicitats i a seguir!

I-FMACom ja és sabut, enguany tindrà lloc el desè aniversari de la Festa Major Alternativa de Sant Boi, un projecte organitzat gràcies a l’esforç i el compromís de diverses persones, entitats i col·lectius de la nostra ciutat. Un projecte que no només pretén ser alternatiu pel nom, per les activitats que s’hi couen o pel públic a qui s’adreça, sinó i, sobretot, pel model organitzatiu i d’autogestió.

El 2004, vaig tenir l’oportunitat de participar, com a militant de les JERC-Sant Boi (una de les entitats impulsores d’aquest projecte), en l’organització de la primera Festa Major Alternativa. Un grup de joves ens trobàvem regularment per, primer, fer volar coloms sobre totes les coses que podríem fer i, després, per fer possible allò que crèiem i vèiem realista. Estàvem convençuts que la Festa Major de la nostra ciutat no oferia les activitats que un sector cada cop més important de la ciutat reclamava. Unes activitats allunyades del model d’oci basat en el consum, de la música comercial i els grans esdeveniments. Nosaltres apostàvem més per un format ajustat a la realitat, sostenible, crític, i que aportés elements per a la reflexió i el debat polític i social. I, evidentment, un model que no funcionés a cop de talonari, sinó en base a l’autoorganització i el compromís de la gent.

Així doncs, vam crear comissions, vam aconseguir un munt de voluntaris i voluntàries (segurament menys dels necessaris vist com vam acabar d’esgotats i esgotades) i vam fer un cartell molt complet i ambiciós, amb activitats de tot tipus i per a tots els públics. Ens vam trobar amb entrebancs de tota mena, especialment a falta de pocs dies, quan l’Ajuntament, després d’haver-nos denegat els permisos que havíem sol·licitat, i veient que havíem decidit organitzar-la igualment a l’interior de l’Ateneu Santboià (abans de la recuperació dels jardins, que vingué en les edicions posteriors), ens va forçar a fer-la a on havíem previst inicialment, a l’Skate Park, malgrat tenir tot el material de difusió editat i la ciutat empaperada. Tot i els entrebancs, però, va ser un autèntic èxit, per sobre segurament de les expectatives i tot, que va fer que decidíssim tornar-la a organitzar l’any següent i consolidar-la, tot millorant aquells aspectes que no van acabar de funcionar.

El segon i el tercer any encara hi vaig col·laborar, però per diferents motius (de disponibilitat, i d’altres que no vénen al cas) em vaig despenjar en les edicions posteriors. Tot i això, tot i no participar en la organització, celebro que una part d’aquella gent amb la que vam començar el projecte -juntament amb molts d’altres que, per sort, han sabut incorporar- hagin estat capaços i capaces d’arribar fins la desena edició, que comença la setmana vinent. I que hagin convertit la Festa Major Alternativa en un referent, no només a Sant Boi, sinó arreu de la comarca.

Com deia a l’inici, la FMA de Sant Boi és una alternativa per moltes coses, però sobretot pel model organitzatiu i d’autogestió. Pel meu gust (i essent un pèl torraneules), hi trobo a faltar alguns continguts de reflexió més política com xerrades, cine-fòrums o altres per l’estil…però també sóc conscient que programar aquestes activitats sol acabar essent una qüestió d’auto-consum que no compensen l’esforç organitzatiu que suposen (com va passar, per exemple, el primer any).

Així doncs, a partir de dijous vinent, toca disfrutar, sempre essent conscients que la gent que la fa possible ho fa de manera voluntària i amb molt d’esforç i hores dedicades. I que, a més, sembla ser que aquest any l’Ajuntament ha tornat amb els entrebancs, ja sigui oposant-se al Correbars (una de les activitat més multitudinàries de l’any a la ciutat) perquè “dóna mala imatge” o no permetent que s’utilitzi el vestíbul de l’Ateneu Santboià “per qüestions de seguretat” (com ens van dir a la primera edició).

Finalment, si encara no ho heu fet, també podeu ajudar a fer-la possible amb una aportació al Verkami que l’organització ha obert, i que es tanca el dia 15 (dimecres vinent) o apuntant-vos com a voluntaris i voluntàries. Cartell_FMA_2013_DefPerquè qualsevol Festa Major, necessita de la seva Festa Major Alternativa i, aquesta, només és possible si cadascú hi aporta el grà de sorra que pugui.

Felicitats pel desè aniversari, i endavant!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s